Γύρη
Μάθετε τα πάντα για την τροφή των μελισσών!

[rev_slider giri]

Τι είναι η γύρη

Η γύρη είναι το μέσον με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπερος).
Βρίσκεται στους ανθήρες στην άκρη των στημόνων, υπό μορφή σκόνης σε διάφορα χρώματα, με επικρατέστερο το κίτρινο, ανάλογα με το είδος . Αποτελείται από κόκκους , στις πιο πολλές περιπτώσεις είναι πικρής γεύσης, μερικές φορές όμως ανάλογα με τα φυτά απ’ όπου προέρχεται είναι γλυκιά.
Η γύρη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των μελισσών ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους (προνύμφες του γόνου). Αποτελεί την αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή των ενήλικων μελισσών. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, περιέχει όμως και υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα συστατικά, τερπένια, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα συστατικά απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπου.

Ο άνθρωπος την χρησιμοποιεί σαν συμπλήρωμα της διατροφής του ως πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Η γύρη δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D, και γι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “τέλεια τροφή”. Ο Callian (1958) αναφέρει ότι σύμφωνα με εργασίες Ρώσων επιστημόνων, η γύρη περιέχει και μικρές ποσότητες ρουτίνης, γνωστής ως βιταμίνης R, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων και προφυλάσσει έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες και μειώνει το χρόνο πήξης του αίματος. Επίσης δυναμώνει τις συστολές της καρδιάς και επιβραδύνει το ρυθμό τους. Η σύνθεση της εξαρτάται από την φυτική προέλευση της. Στα σημαντικά συστατικά που περιέχει θα βρούμε: Πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, άνθρακα, ορυκτά υλικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αυξητικές και αντιβιοτικές ουσίες, καθώς και συστατικά που λειτουργούν ως ορμόνες. Περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων. Η φρουκτόζη, η γλυκόζη και σακχαρόζη είναι τα σημαντικότερα είδη ζάχαρης που περιέχει. Χάρη σ αυτούς τους σακχαρίτες η γύρη δίνει άμεση δύναμη. Τα ουσιαστικά λιπαρά που περιέχει είναι σημαντικά για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης, την δομή των μεμβρανών και των ενζύμων των κυττάρων. Περιέχει όλα τα αμινοξέα και πολλές βιταμίνες. Οι σημαντικότερες είναι η A, η C, η E και όλο το σύμπλεγμα της Β. Σημειώστε επίσης ότι η γύρη αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή βασιλικού πολτού. Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μια τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών, περιέχει ακόμη όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες. Σημαντικό επίσης στοιχείο για την ποιότητα της γύρης είναι ότι η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα. αν υποτεθεί ότι στο διαιτολόγιο μας υπήρχε μόνον η γύρη για την πρόσληψη αμινοξέων, τότε θα βλέπαμε ότι η γύρη μόνη της μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας με μια δόση 15γρ. (ανάλογα με την ηλικία και τις ειδικές συνθήκες – αθλητισμός, κόπωση κλπ – μπορεί να αυξηθεί ως τα 35γρ).

 

Θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό

O Liebelt (1994) όταν κατανάλωσε γύρη παρατήρησε μείωση της όρεξης και απώλεια βάρους, σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος στα επιτρεπτά όρια χωρίς χορήγηση φαρμάκων, αύξηση της ταχύτητας μεταβολισμού της αιθανόλης, έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, βελτίωση της μνήμης και διουρητική δράση.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η γύρη μπορεί να διορθώσει την ισορροπία του μεταβολισμού και να συμβάλλει όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην αύξηση ή διατήρηση αυτού ανάλογα με το αν καταναλώνεται πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια του φαγητού.
O Brown (1989) παρατήρησε πως η χορήγηση γύρης σε ασθενείς μετά από εγχείρηση βοήθησε στη γρήγορη ανάρρωση αυτών καθώς και ήταν αποτελεσματική σε περιπτώσεις χρόνιου αλκοολισμού, μια κατάσταση γνωστή για την απώλεια βιταμινών και αμινοξέων, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου στέρησης.
Η γύρη περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες το άρρενος και του θήλεως.
Η σπερματογένεση στον άνδρα καθώς και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα οφείλονται στην παρουσία των ορμονών αυτών.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως ένα κουταλάκι του γλυκού γύρη αναμεμιγμένη με μέλι 4 φορές την ημέρα συστήνεται σε περιπτώσεις κολίτιδας και γαστρίτιδας.

Επίσης η ημερήσια λήψη μίγματος γύρης – μελιού βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά να αποκτήσουν ανοσία.
Αναφέρονται επίσης πάρα πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής χρήσης της γύρης όπως: αναιμία, πάρκινσον, προστατίτιδα, αιμορροΐδες, χρόνια ηπατίτιδα, δυσκοιλιότητα,διάρροια, εντερίτιδες. Έχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στην βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν.
Η γύρη περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της σεξουαλικής ανικανότητας.
Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα.
Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα κατά της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.
Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα)
Επηρεάζει το μεταβολισμό του νερού, την απόθεση λίπους του θυρεοειδούς αδένα και γενικά τη φυσική κατάσταση. Προστατεύει την όραση και η ενέργεια της είναι αποτελεσματική στη διανοητική εργασία.
Χρησιμοποιείτε ως συστατικό σε κρέμες και καθιστά το δέρμα απαλό.